terug naar Novodome hoofdpagina

 

 

 

Modus operandi inbrekersgilde

Hoe gaan inbrekers te werk.... en wat u daartegen kunt doen


1. Hoe werkt een inbreker
2. Wat is veranderd in de afgelopen twintig jaar
3. Wat u kunt doen

Hoe werkt de inbreker
Hoe werkt een inbreker? Hoe kiest hij zijn doelwit en hoe komt hij een woning binnen?
Dit zijn belangrijke vragen wanneer u uw woning wilt beveiligen om de inbreker juist buiten te houden.
Graag deelt Novodome een aantal bevindingen en tips, zodat u uzelf en uw bezittingen zo goed mogelijk kunt beschermen. Dit stuk is deels gebaseerd op een recente trend-analyse van de DSP-Groep.

Het gezegde ‘de gelegenheid maakt de dief’ is in deze tijd nog steeds van toepassing.
Maar liefst 4 van de 5 inbraken worden gepleegd gelegenheidsinbrekers. Dat zijn inbrekers die uit zijn op gemak, zo min mogelijk risico’s en snel succes. Hun grootste angst is om gezien of gehoord te worden.
Oudere buurten met slechte verlichting, achterpaden en veel groen hebben de voorkeur. Gelegenheidsinbrekers hebben geen voorkeur voor een bepaald adres, maar voor een goede en makkelijk bereikbare buit. Ze zijn hooguit 10 minuten binnen.
Vaak plegen ze hun inbraak in een voor hen bekende omgeving waar ze de vluchtwegen weten te vinden. Ze bereiden weinig tot niets voor en kijken op het moment zelf waar ze hun slag kunnen slaan. Donkere hoekjes, makkelijke opstapjes naar een raam, een niet goed gesloten deur; het zijn allemaal zaken die uw woning voor inbrekers aantrekkelijk maken. Om ongezien te blijven kiezen inbrekers vaak de zij- of achterkant van een woning. Desondanks wordt ook de voordeur nog regelmatig geprobeerd.

De overige inbraken zijn werk van bendes en specialisten. Ze kiezen bewust hun doel uit. Hun aandacht gaat vaak naar grote luxe vrijstaande woningen. Ze komen niet graag diep in wijken waar ze de wegen niet goed kennen. Preventieve maatregelen hinderen hen weinig. Omdat al die voorbereidingen wel wat moeten opleveren gaan deze inbrekers voor de grote buit. Ze worden vaak getipt of werken in opdracht.

Wat is er veranderd in de afgelopen twintig jaar?
Gemak dient de mens, ook de woninginbreker. De voorkeur gaat dan ook nog altijd uit naar de benedenverdieping. Maar de moderne woninginbreker vindt het geen bezwaar omhoog te klimmen, vooral omdat de beveiliging van ramen en deuren in de bovenverdieping nog wel eens te wensen overlaat: het hang- en sluitwerk is gewoon minder goed of de ramen staan gewoon open. Opstapjes, kliko’s die naast uw huis staan, een balkon of garage bieden allemaal mogelijkheden om niet beneden maar juist via de bovenverdieping binnen te komen. Ook hier is het dus raadzaam om de veiligheid kritisch te bekijken. Twintig jaar geleden was dit anders, toen was de beneden verdieping nog de voornaamste toegangsplek, vaak omdat men bang was dat er boven iemand aanwezig kon zijn. Kennelijk zijn de huidige inbrekers  minder bevreesd dan hun collega’s van twintig jaar geleden.
Een ander verschil is het type woning. Twintig jaar geleden waren eengezinswoningen favoriet, met een speciale voorkeur voor hoekwoningen en vrijstaande woningen. De huidige gelegenheidsinbreker beschouwt alle woningen waar wat te halen valt als mogelijk doelwit, zolang er maar een buit te halen is met minimale inspanning en risico’s.
En mocht u onlangs het slachtoffer zijn geweest van een inbraak, let dan extra op, wantde kans op een herhaling binnen een week of zes is significant groter dan de kans op een eerste inbraak.

Wat kunt u doen?
De gelegenheidsinbreker zoekt dus naar een haalbaar doelwit. Hij kijkt op het moment zelf pas welke woning het meest geschikt is om een inbraak poging te wagen. Het is dus zaak uw eigen woning zo te beveiligen dat deze voor de inbreker onaantrekkelijk wordt.

Preventieve maatregelen maken een wereld van verschil! In buurten waar veel wordt ingebroken is vaak verouderd hang- en sluitwerk en achterstallig onderhoud. Het is daarom raadzaam te zorgen voor goede sloten! Verder is het belangrijk om kieren in kozijnen te dichten en opklimmogelijkheden te beperken. Inbrekers geven zelf ook aan de anti-inbraakstrips (ook op ramen) als behoorlijk vervelend te ervaren.

Daarnaast is een goed alarmsysteem verstandig. Hierdoor is duidelijk voor de inbreker dat uw woning geen gemakkelijk prooi is. Duidelijk geplaatste stickers en mogelijk een buitensirene geven een signaal af dat uw woning beschermd is. Daarnaast zorgen magneetcontacten op uw deuren ervoor dat wanneer een deur geopend wordt, een inbreker gelijk betrapt wordt! Voor een (kosteloos) advies omtrent een alarmsysteem in uw woning kunt u contact met ons opnemen per telefoon (073-6126379) het contact formulier.

Voor meer tips zie ook onze tips 'hulp bij aanschaf van een alarmsysteem'.

Tot slot
Geen enkele afzonderlijke maatregel is op zichzelf genoeg: het gaat om de samenhang.
Een goed slot dat niet gesloten wordt of een slot met de sleutel erin verliest zijn kracht. Ook een alarmsysteem dat niet gebruikt wordt, of gebruikt wordt met de standaardcodes (die een inbreker dus ook kent) haalt uw goede plannen onderuit. Denk dus vooraf goed na over uw veiligheid en de organisatie hiervan. Blijf alert gebruik maken van uw beveiliging door deuren goed te sluiten en uw alarmsysteem goed te gebruiken. Daarnaast kunt u uzelf en uw buren een grote dienst bewijzen door alert te zijn wanneer u buiten iets ziet of hoort. Wanneer u en uw buurtgenoten alert zijn op verdachte bezoekers en geluiden verhoogt u elkaars veiligheid.

Succes bij het beveiligen van uw huis!

Het team van Novodome


Raadpleeg ons voor verdere informatie 073-6126379 of via het contact formulier.

terug naar Novodome hoofdpagina